Cumhurbaşkanına hakaret suçundan halen tutuklu bulunan gazeteci Sedef KABAŞ hakkında düzenlenen iddianamede bizim dikkatimizi çeken husus; hakaret suçunun zincirleme işlenmiş olduğu iddiasıdır.
Peki zincirleme suç nedir?
Zincirleme suç Türk Ceza Kanununun 43. maddesinde düzenlenerek tanımlanmıştır.
Bu tanımlamaya göre zincirleme suç; ”Bir suç işleme kararının icrası kapsamında, değişik zamanlarda bir kişiye karşı aynı suçun birden fazla işlenmesi” olup bu durumda, bir cezaya hükmedilir. Ancak bu ceza, dörtte birinden dörtte üçüne kadar artırılır”
Bu tanıma göre zincirleme suçun varlığından bahsedebilmek için;
Birden çok aynı suçun tüm unsurlarıyla işlenmiş olması,
Bu suçların değişik zamanlarda işlenmesi,
Suçun mağdurunun aynı kişi olması,
Aynı suç işleme kararının bulunması gerekir.
Biz, Gazeteci Sedef KABAŞ’ın katıldığı televizyon programında sarf ettiği sözlerin, Cumhurbaşkanına yönelik ve hakaret oluşturan sözler olup olmadığını, burada değerlendirecek değiliz.
Biz, velev ki; Sedef KABAŞ’ın sözlerinde Cumhurbaşkanına hakaret suçunun tüm unsurlarının var olduğu kabul edilse dahi, eylemin zincirleme hakaret suçuna vücut verip veremeyeceğini tartışmaya açmak istiyoruz.
Sedef KABAŞ’a atılı buluna somut eylem; adı geçen gazetecinin katıldığı Demokrasi Arenası programında sarf ettiği sözlerdir.
Bize göre, iddia konusu suçun işlendiği Demokrasi arenası programı; iki veya üç saate varan zaman dilimiyle sınırlı, bu zaman dilimi içinde başlayarak sonlanan, bir bütünü oluşturan, bir paket program olup, bir bütünü içeren bu program içinde ve süresince birden ziyade sarf edilen sözlerin, aynı zaman dilimi içinde bir kül olarak sarf edildiği dikkate alındığında, hakaret suçunun değişik zamanlarda ve birden çok işlendiğinin kabulü mümkün değildir.
Yani, Sedef KABAŞ’ın eyleminde; TCK. nın 43. maddesindeki tanıma göre zincirleme suçlarda aranan ve zincirleme suçu oluşturan zincirin halkasını oluşturan fiillerin değişik zamanlarda işlenmiş olması koşulu oluşmamıştır.
Şayet; Sedef KABAŞ, aynı 24 saat içinde veya ertesi günlerde katıldığı değişik programlarda ve platformlarda da, aynı suç işleme kararının icrası kapsamında, hakaret teşkil eden sözlerini tekrarlamış olsaydı, ancak o zaman zincirleme suç kapsamında bir hakaret suçunun varlığından bahsedilebilecekti diye düşünüyoruz.
Bir kavga esnasında, aynı kavgaya katılan kişilerin, kavga süresince peş peşe tekrarladıkları hakaret içeren sözlerin zincirleme hakaret suçunu oluşturmayacağı gibi, bir paket halinde, belli bir zaman dilimi içinde başlayıp biten ve bir kül oluşturan Demokrasi Arenası programında sarf edilen birden ziyade sözden, zincirleme suç çıkarmanın haksız ve hukuksuz olduğunu düşünüyoruz.
Güner Yiğitbaşı
15/02/2021
Hukukçu