Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Açıklama

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Açıklama

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, Türkiye’de deprem ve diğer jeolojik olayları inceleyen, araştıran ve izleyen önemli bir kuruluştur. Bu enstitü, İstanbul Teknik Üniversitesi’ne bağlı olarak faaliyet gösterir ve ülkenin deprem riski olan birçok bölgesinde gözlem istasyonlarına sahiptir.

Enstitü, deprem aktivitesini izlemek ve deprem riskini değerlendirmek için gelişmiş teknolojik altyapıya sahiptir. Sürekli olarak yer sarsıntılarını, deprem derinliğini, büyüklüğünü ve diğer parametreleri izler ve kaydederler. Bu bilgiler, deprem riski altındaki bölgelerde halkı uyarmak ve deprem hazırlığı için önlemler almak için kullanılır.

Ayrıca, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, deprem mühendisliği, sismoloji ve jeofizik gibi alanlarda araştırma yapar ve bu alanda eğitim programları düzenler. Amacı, deprem riskini azaltmak ve toplumu depremlere karşı daha dirençli hale getirmektir.

Bu enstitünün açıklamaları, Türkiye’de meydana gelen depremlerle ilgili kamuoyunu bilgilendirmek ve deprem riski taşıyan bölgelerdeki insanları bilinçlendirmek için önemli bir kaynaktır. Ayrıca, uluslararası arenada da deprem araştırmaları ve risk azaltma konularında etkili bir rol oynamaktadır.

Magnitüd    Şiddet        Açıklama

1.0 – 3.0  =  I      =  Hemen hemen hiç hissedilmez .
3.0 – 3.9  =  II     =  Özellikle üst katlardaki bazı insanlar tarafından hissedilebilir.
3.0 – 3.9  =  III    =  Binalarda bulunanlar, özellikle üst katlarda yaşayanlar açıkça hissederler. Birçok insan sarsıntının deprem olduğunu farkedemez. Duran araçlar hafifçe sallanır. Sarsıntı, büyükçe bir kamyonun geçişi sırasındaki sarsıntıyı andırır. Başlama ve bitişi insanlar tarafından hissedilebilir.
 4.0 – 4.9 =  IV    =  Gündüz vakti binalarda bulunan hemen herkes tarafından hissedilir, dışarda bulunanların çok azı sarsıntıyı hisseder. Gece vakti bazılarını uykudan uyandırır. Tabaklar, pencereler ve kapılar sarsıntının etkisi ile titreşime geçer; duvarlardan çatlıyormuşçasına sesler gelir. Büyük bir tırın binaya çarpmasına benzer bir etki uyandırır. Duran araçlar görünür bir şekilde sallanır.
 4.0 – 4.9 =  V     =  Hemen hemen herkes tarafından hissedilir ve gece vakti çoğu insanı uykusundan uyandırır. Bazı pencereler ve tabaklar kırılır. Dengesiz nesneler devrilir. Sarkaçlı saatler durabilir.
 5.0 – 5.9 =  VI    =  Herkes tarafından hissedilir ve korku verir. Bazı ağır mobilyalar hareket eder; sıvalarda dökülmeler gözlenir. Genel olarak hafif hasarla sonuçlanır.
 5.0 – 5.9 =  VII   =  Dizaynı ve inşatı çok iyi olan yapılarda gözardı edilebilecek bir hasarara yol açarken; iyi inşa edilmiş sıradan binalarda hafif ya da orta ölçüde hasar gözlenir; kötü malzeme kullanılmış ya da kötü dizayn edilmiş binalarda önemli ölçüde hasara neden olur. Bazı bacalar yıkılır.
6.0 – 6.9  =  VIII  =  Özel olarak dizayn edilmiş binalarda hafif hasar; normal yapılarda orta hasar zayıf binalarda ise oldukça büyük hasara yol açar.  Bacalar devrilir, üst üste yerleştirilmiş malzemeler devrilir, duvar ve kolonlar yıkılır. Ağır mobilyalar devrilir.
6.0 – 6.9  =  IX    =  Özel olarak dizyn edilmiş binalarda orta ölçekte hasar oluşurken; iyi dizayn edilmiş kafes yapılar ekseninden kayar. Normal binalarda büyük hasar oluşur ve yer yer yıkılmalar gözlenir. Binalar temellerinden kayarlar.
7.0  ve Üstü =  X    = İyi inşa edilmiş ahşap yapılardan bazıları yıkılırken; taş ve kafes yapıların büyük bir çoğunluğu temelleriyle birlikte yıkılır. Demiryolları eğilir.
7.0  ve Üstü =  XI   = Birkaç yapı (özellikle taş) dışında tüm binalar ve köprüler yıkılır. Demiryolları büyük oranda eğilir ve bükülür.
7.0  ve Üstü =  XII  = Bütün binalar yerle bir olur. Ufuk çizgisi oynak bir yüzeye dönüşür. Nesneler havada uçar.

Bir Cevap Yazın

siegram sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et