Bilimsel çalışmalar, stresin kanserli hücrelerin büyümesini ve yayılmasını tetikleyebileceğini gösteriyor. Cold Spring Harbor Laboratuvarı’ndaki araştırmacılar, kronik stresin beyaz kan hücrelerinin yapışkan ağlarının oluşumuna yol açtığını ve bu durumun kanser hücrelerinin dokuları istila etmesini kolaylaştırdığını belirlediler. Meme kanseri olan laboratuvar fareleri üzerinde yapılan çalışmalar, stres altında olan farelerde kanserin yayılma riskinin iki ila dört kat arttığını gösterdi.
Ancak, bu çalışma stresin kanserin başlangıcını doğrulamamaktadır. Stres ayrıca bağışıklık sisteminin önemli bileşenlerini etkileyerek kanser hücrelerinin yayılmasını destekleyebilir ve akciğerlerde kanser hücrelerinin çoğalmasını kolaylaştırabilir.
Dr. Xue-Yan He, “Stres, kanser hastalarında kaçınılmaz bir durumdur. Teşhis konulduğunda, insanlar stresle mücadele etmek zorunda kalırlar. Bu nedenle stresin etkilerini anlamak son derece önemlidir.” dedi.
Araştırmacılar, stres altındaki farelerde daha fazla tümör büyümesi ve akciğerlere yayılma olduğunu gözlemlediler. Stres altındaki fareler sürekli parlak ışık altında bulunmak, eğik bir kafeste oturmak, yüksek ses duymak ve yiyecekten mahrum kalmak gibi koşullara maruz kaldılar.
Dr. Mikala Egeblad, “Bu farelerde metastatik lezyonlarda önemli bir artış gözlemledik. Metastazda dört kata kadar bir artış oldu.” dedi. Stres ayrıca bağışıklık hücrelerinin sayısını azaltırken, kan dolaşımındaki nötrofil sayısını artırdı.
Ayrıca, stres hormonu kortikosteronunun kanserin yayılmasını teşvik ettiği ve farelerin akciğerlerinde lezyonlara neden olduğu bulundu. Fibronektin adı verilen bir proteinin daha fazla birikmesi, tümör hücrelerinin istilasını teşvik ederken, normalde kanser büyümesini bastıran T hücrelerinin azalmasına neden oldu. Bu araştırma Cancer Cell dergisinde yayınlandı.