YILAN HİKAYESİNE DÖNEN KARADENİZ HIZLI TREN HATTI
KARAYOLU İLE TREN YOLU KARŞILAŞTIRMASI VE GERÇEKLER
*Demiryollarının raya bağlı olması ve iklim koşullarından (kar, don, sis, yağmur vb.) karayoluna göre daha az etkilenmesi,
*ÇEVRE KİRLİLİĞİ BAKIMINDAN DEMİRYOLLARININ HAVA KİRLİLİĞİMDEKİ PAYI %5 İKEN KARAYOLLARININ PAYI %85 DİR.
*Arazi kamulaştırma açısından bakarsak Aynı kapasitede taşımacılık için demiryolları, karayollarına göre daha az arazi gerektirmektedir. Platform genişliği 13,7 metre olan çift hatlı, elektrikli bir demiryolu hattı kapasite açısından, 37,5 m. genişliğinde 6 şeritli bir otobana eşdeğerdir. Buna göre karayolları 2,7 kat daha fazla arazi kullanımı gerektirmektedir.
Türkiye’de ulaştırma sektörünün kullandığı enerji, toplam enerjinin yaklaşık %20’sidir.
*Demiryolunda birim işe düşen enerji Enerji tüketimi karayoluna göre 1/ 4–7 oranında daha azdır. Demiryolları, gerek yük, gerekse yolcu taşımacılığında diğer sistemlere göre daha az enerji harcamaktadır.
*Demiryolunda birim işe düşen enerji Enerji tüketimi karayoluna göre 1/ 4–7 oranında daha azdır. Demiryolları, gerek yük, gerekse yolcu taşımacılığında diğer sistemlere göre daha az enerji harcamaktadır.
*Demiryolu yapım maliyeti, karayolu otoban yapım maliyetlerinden daha azdır. Ülkemizde, otoyol maliyetlerinin yüksekliğinde; kredi şartları, araziler ve muayyen süreli krediler için süre uzamasından doğan $ bazında birim fiyat yükselmesi etkili olup, otoyolun ortalama maliyetinin 8 milyon $/km. olduğu görülmektedir.
*Altyapı maliyetleri açısından; Almanya’da kabul edilen esasa göre platform genişliği 13,7 m. olan çift hatlı, elektrikli bir demiryolu hattı, kapasite açısından 37,5 m. genişliğinde altı şeritli bir otobana eşdeğerdir. Buna göre Demiryolu altyapı başlangıç maliyetleri; düz arazide karayolunun %54,5’i, orta engebeli arazide %73,5’i dir. Faydalı ömür başına düşen yatırım tutarına göre ise, demiryolu maliyetleri karayolu maliyetinin düz arazide %27,3′ ü, orta engebeli arazide %36,8’i, engebeli arazide de %60’ıdır.
*Türkiye’de 1950 yılları başı itibarıyla demir yolu yerine kara yolu taşımacılığının tercih edilmesinin, ABD’nin yaptığı Marshal yardımının bir şartıdır.
*1980′ li yıllar da demir yolu ulaşımının, komünist ülkelerin tercihi olduğunu öne sürülmüştür.
*1950 yılında % 50 oranında olan demir yolu taşımacılığı, 2003 yılında % 5 seviyelerine düşmüştür.