Menopoza girmek: Kendimi deli gibi hissettim, bana ne olduğunu anlamadım!

Menopoza girmek: Kendimi deli gibi hissettim, bana ne olduğunu anlamadım!

Menopoz Anat Harel’i hazırlıksız yakaladı. Vücudunu nasıl yeniden dengeye getireceğini öğrendikten sonra hayatı yeniden kutluyor ve bunun hakkında konuşmaktan utanmayı bırakmamızın zamanının geldiğini düşünüyor: “Bu yaşta çok fazla bilgelik ve orantı var, ancak akıl ve zihniyetin iyi geçinmesi gerekiyor. vücutta olup bitenlerle ilgili”

48 yaşındaki Anat Harel, bir anda vücudunun eskisi gibi çalışmadığını hissetti. vücudun ona ihanet ettiğini. “Birdenbire vücudumu tanımadığımı hissetmeye başladım. Beslenmemde herhangi bir değişiklik olmadan kilo almaya başladım ve vücudum antrenmanlara eskisi gibi tepki vermiyordu. Öğleden sonra yorgunluktan bayılıyordum ve diğer tarafta Ellerim uyku bozukluğu çekiyor. Ben mi? Uyku bozuklukları mı? Benim özel yeteneğim uyku, her yerde ve her yerde durum” diyor. “Bütün bunlara ek olarak ruh halinde de değişimler başladı. Depresyon durumu, iki gün yönetim kurulunda – iki gün üst üste falan. Gerçekten çılgın bir kadın. Bana neler olduğunu anlamadım.”
Harel yaşadığı tek şeyin aslında menopoz semptomları olduğunun farkında değildi. Henüz doğru yaşta olmadığını düşünüyordu. 40’lı yılların başında başlayan menopoz öncesi süreci ancak daha sonra öğreneceksiniz. “Görünen o ki hormonal değişim, yani progesteron ve östrojende azalma tam burada başlıyor. Östrojen vücuttaki her doku tarafından emiliyor, vücudumuzdaki tüm organları etkiliyor ve sonra vücut raydan çıkıyor.” o anlatıyor.
melatonin ve stres hormonu kortizol gibi diğer hormonları da bozarlar. Bu, çoğumuzun Beyin Sisi olarak bildiği bir olguya neden olur. Sisli hissettim. Konsantre olamadım ya da bazı şeyleri hatırlayamadım.
“Kadınlar delirdiklerini ifade ediyor. Birisi için etkilenen şey kilo, diğeri için ruh hali ve diğeri için etkilenen libido. Bu gerçekten çok büyük bir şey” diye belirtiyor. “İşin çılgın tarafı, kadınları zihinsel ve gelişimsel düzeyde, kariyerlerinin zirvesinde yakalıyor. Ve biz kendimize bakmaya başlamak yerine, her şey iskambil kağıdından bir ev gibi çökmeye başlıyor. böyle olmak zorundayız ve bize böyle söylenmiyor.
 öğrendiği her şeye dayanmaktadır. "Sadece kondisyon üzerine kurulu değil" diye hemen söylüyor. "Diyetisyenlere danıştım, bu konuda çok şey okudum ve aslında fitness, beslenme ve farkındalığı içeren bir plan oluşturdum."
Bütün bunlar nerede devreye giriyor?
 "Beslenme açısından protein ekleme, karbonhidratı azaltma talimatları var. Tüketmeniz gereken yağ türü olsun, yeme sırası olsun her şey detaylı. Kondisyon açısından da çok önemli. Yükleri kademeli olarak nasıl artıracağımı öğreniyorum.Sadece vücut ağırlığıyla çalışan kadınları alıp 5 kg kaldırmaya başlamalarını söylemiyorum. Her kadının fitness seviyesine göre, alt gövdeye büyük önem veren antrenmanlar yaptım. Bugün bu vücut üzerinde yapılan önemli çalışmaların hormonal dengenin oluşmasına yardımcı olduğunu biliyoruz.
"Ayrıca iskelete destek vermemiz gerektiğinden çekirdek kaslar üzerinde de çok çalışıyoruz ve ayrıca hareketlilik antrenmanı da yapıyoruz çünkü diğer şeylerin yanı sıra hareket de etkileniyor. Ve elbette kuvvet antrenmanı - HIIT antrenmanı, çünkü kanıtlanmış Patlayıcı bölümlerin birleşimi yağ yakıyor. 10 km koşmaktan çok daha etkili. Farkındalık uygulamasının da önemli bir yeri var ve bu, uykunun bir kısmıyla ve gün boyunca ruh hallerini ve kaygıları yönetmeyle ilgi
Geriye dönüp baktığımda, beni en çok rahatsız eden şey, yakın gözlem altında olmama rağmen hiçbir doktorun bana bunun böyle olduğunu söyleme zahmetine girmemiş olması” diye paylaşıyor. “Bence 30 yaşında bizimle bu konuyu konuşmaya başlamalısınız. 40 yaşına gelip de üzerimizden bir kasırganın geçeceğini bilmeden yapamayız.
“Bana ’45 yaşındayım, benimle alakası yok, hâlâ regl dönemindeyim’ diyen kadınlarla karşılaşıyorum. Çünkü bu dönemi muhteşem kılmak için yapılması gereken bir şey var. Bu yaşta çok fazla bilgelik ve çok fazla oran var, ancak zihin ve zihniyetin vücutta olup bitenlerle uyum sağlaması gerekiyor ve bunu yapma olasılığı da var.

Daha az koşu ve aerobik, daha fazla kuvvet antrenmanı

Her şeyin cevabı pek de şaşırtıcı değil; sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olmak. Ama çok önemli bir farkla. “Menopozdaki kadınların yaşam kalitesinin temeli, beslenme, fitness ve farkındalıktan oluşan sağlıklı bir yaşam tarzına, ancak bu yaşa uyum sağlamaya tamamen uyuyor” diye vurguluyor. “Kadınlar ‘Gerek yok, zaten antrenman yapıyorum, zaten doğru besleniyorum’ diyor ve bu harika, sizin için çok daha kolay olacak. Ancak 40 yaşından önce bize yakışan antrenmanlar bize yakışmıyor.” şimdi ise durum daha da kötüleşiyor.”
Harel bu dersi Corona döneminde tesadüfen öğrenmişti. Her hafta yaptığı koşu egzersizleri için dışarı çıkma imkanı olmadan kendini evde kilitli buldu. Bunun yerine kuvvet antrenmanını seçti. Aniden bir şeyler değişti.
“Bir zamanlar kendimi iyi, enerjik ve formda hissetmek istediğimde tek yaptığım koşmaktı. Bir veya iki vücut ağırlığı antrenmanı yapıyordum ve geri kalan her şey, yani haftada 4-5 antrenman koşuyordu. Artık işe yaramıyor.” itiraf ediyor.
“Korona beni evde tuttu ve koşmak yerine kuvvet antrenmanı yapmaya zorladı. Bunu daha ilginç hale getirmek için biraz daha ağır ağırlıklar aldım ve çok geçmeden vücudumda bir şeyler olduğunu ama iyi bir şeyler olduğunu fark ettim. Aniden bedenim uykum değişmeye başladı, daha odaklandım. Vücudumun zirveye döndüğünü gördüm: Hem bedendeki his açısından hem de güç ve tonlama açısından. Gerçekten deneme yanılma sonucu öğrendim ne yapılması doğruydu. Oradan test etmeye başladım. Burada ne oldu? Neden daha önce işe yaramayan şey şimdi işe yaramıyor?”
Peki ne keşfettin? “Kuvvet antrenmanı her yaştan kadın için önemlidir, ancak menopoz sırasında çok daha kritiktir ve bunun nedeni östrojendeki azalmanın kas kütlesi kaybına yol açmasıdır: vücut daha az tonlanmış görünür, metabolizma hızı etkilenir ve Kemik yoğunluğu da etkileniyor. Bunlar çok önemli şeyler. Bugün antrenmanlarımın çoğunu yavaş yavaş geliştirdiğim farklı kuvvet türleri ve buna ek olarak koşu antrenmanları oluşturuyor. Ayrıca yoğunluklarını da azalttım.”
Ama koşmak sağlıklı bir şey değil mi? “Benim temel koşum 10 km koşu ama konuyu araştırınca bu koşuların artık uygun olmadığını fark ettim. Kortizolde artışa neden olurlar. Bu artış karın bölgesinde yağ depolanmasına neden oluyor ve vücuttaki stres düzeyini artırıyor ve bunu bir türlü düzenleyemedim. Burada değişikliklerin olması gerektiğini anladım.
Şimdi bu bilgiyi yakın zamana kadar kendisinin içinde bulunduğu durumda bulan kadınlara aktarmak istiyor. Bu amaçla menopozdaki kadınlara yönelik “My Prime” adlı bir çalışma programı oluşturdu. Pek çok kadının hala hakkında konuşmaktan utandığı bir konu hakkında bu kadar açık konuşması onu cesaretlendiriyor mu? Hiç de değil, tam tersi.
“Bu şeyin etrafında bir tür utanç perdesi yaratılıyor” diye itiraf ediyor. “Bunu düşünmeye başladığımda kendimi bu konuyla ilişkilendirmek isteyip istemediğimi merak ettim. Kendimi genç hissediyorum, genç görünüyorum. Menopozda olduğumu dünyaya söyleyemem. Bu beni nereye koyuyor? Karar verdim. konuyu araştırıp derinlemesine incelemek.Bunu yaşayan kadınlarla tanıştım, doktorlar, diyetisyenler ve bu konuyu konuşmam gerektiğini fark ettim.Biz yaşlılıkla eşanlamlı değiliz.Kadınlar zirvede olmaya devam edebilirler doğru davranıyorlar.”

Bu neden daha önce konuşulmadı?

“Çok yakın bir zamana kadar kadınlar 50, 50 ve biraz daha yaşlarına kadar yaşıyordu. Peki menopozda ne kadar süre vardı? 5-6 yıl mı? Bugün 84 yaşına kadar yaşıyoruz, hayatımızın üçte birini tuvalette geçiriyoruz. Bugün bile bunun 40 yaşında başladığını hala konuşmuyoruz. Bunu kim söylemek ister? Ayrıca bu aşağılayıcı isim hakkında da konuşalım – menopoz yaşı. Doğurganlığımız bizi tanımlamaz. A kadın doğurma açısından kısır olabilir ama doğum açısından doğurgan olabilir.Bunlar tam olarak kadınların iş, sosyal yaşam ve kültür açısından en verimli olduğu yaşlardır.Ben bir piyasayı eğitmeye geldim.Kadınlara yapmamalarını anlatmak için. bu şeyden utanın ve bunu kutlayın.
öğrendiği her şeye dayanmaktadır. “Sadece kondisyon üzerine kurulu değil” diye hemen söylüyor. “Diyetisyenlere danıştım, bu konuda çok şey okudum ve aslında fitness, beslenme ve farkındalığı içeren bir plan oluşturdum.”
Bütün bunlar nerede devreye giriyor? “Beslenme açısından protein ekleme, karbonhidratı azaltma talimatları var. Tüketmeniz gereken yağ türü olsun, yeme sırası olsun her şey detaylı. Kondisyon açısından da çok önemli. Yükleri kademeli olarak nasıl artıracağımı öğreniyorum.Sadece vücut ağırlığıyla çalışan kadınları alıp 5 kg kaldırmaya başlamalarını söylemiyorum. Her kadının fitness seviyesine göre, alt gövdeye büyük önem veren antrenmanlar yaptım. Bugün bu vücut üzerinde yapılan önemli çalışmaların hormonal dengenin oluşmasına yardımcı olduğunu biliyoruz.
“Ayrıca iskelete destek vermemiz gerektiğinden çekirdek kaslar üzerinde de çok çalışıyoruz ve ayrıca hareketlilik antrenmanı da yapıyoruz çünkü diğer şeylerin yanı sıra hareket de etkileniyor. Ve elbette kuvvet antrenmanı – HIIT antrenmanı, çünkü kanıtlanmış Patlayıcı bölümlerin birleşimi yağ yakıyor. 10 km koşmaktan çok daha etkili. Farkındalık uygulamasının da önemli bir yeri var ve bu, uykunun bir kısmıyla ve gün boyunca ruh hallerini ve kaygıları yönetmeyle ilgili.

One thought on “Menopoza girmek: Kendimi deli gibi hissettim, bana ne olduğunu anlamadım!

Bir Cevap Yazın

siegram sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et