Uluslararası hukuk var (mı)?

Uluslararası hukuk var (mı)?

Rus lideri PUTİN’in; Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği ülkesi iken Sovyetlerin dağılması üzerine bağımsızlığa kavuşan komşu devletlerin ABD ve batı tarafından ayartılarak birer birer Nato şemsiyesi altına alınarak, ABD ve Nato’nun doğuya doğru yayılması, son olarak da Ukrayna’nın Nato üyesi yapılmak istenmesi üzerine, ülkesinin güvenliğini gerekçe yaparak, bağımsız bir devlet olan Ukrayna’yı işgal girişimi üzerine, Rusya karşıtı tüm ülkeler, uluslararası hukuk diye bir hukuk olduğunu hatırlayarak,  hep bir ağızdan,  PUTİN’in işgal girişiminin Uluslararası hukuka aykırı ve bu işgalin kabul edilemez olduğunu haykırmaya başladılar. 

Uluslararası hukuk diye bir hukuk var mıdır? Gerçekten. 

Bize soracak olursanız, hukukçu olmamıza rağmen,  maalesef Uluslararası hukuk diye bir hukuk yoktur demek zorundayız. 

Hukuktan bahsedebilmek için, konulan hukuk kurallarının uygulanmasının güvence altına alınması, yürürlükteki hukuk kurallarına uyulmamasının bir yaptırımının bulunması gerekir. 

Kurallarının ihlal edilmesi ve hiç  uygulanmaması halinde, bu kuralları ihlal eden ve hiç uygulamayan güçlü ülkelere de,  eşit ve objektif bir şekilde yaptırım uygulanamaması, güçlü devletlerin her türlü zorbalıklarının yanlarında kar kalması nedeniyle, uluslararası hukuk diye bir hukukun varlığından bahsedilemez. 

Uluslararası Birleşmiş Milletler Teşkilatının dahi,  Uluslararası hukuku uygulatma ve etkin kılma gibi bir işlevi maalesef yoktur. Bu teşkilatın en önemli karar organı olan Güvenlik Konseyinin yapısındaki beş daimi üye uygulaması dahi,  konunun önemini ortaya koymaktadır. 

Uluslararası hukuk olsaydı, hangi haklı nedene bağlı olursa olsun, PUTİN elini kolunu sallayarak Ukrayna’yı işgal edebilir miydi?

Eski Sovyetler döneminde, Macaristan ve Çekoslovakya’ya, Sovyet tankları girebilir miydi?

Libya, Irak, Suriye parçalanabilir miydi?

Ve Dünyada  daha nice haksızlıklar , acılar yaşanabilir miydi?

Bu nedenle, ülke olarak mağdur edilmemek ve ezilmemek için, Uluslararası hukukuna güvenmeyeceğiz, ona bel bağlamayacağız, güçlü ülke olacağız, ekonomik bağımsızlığımızı kaybetmeyeceğiz, güçlü bir ordumuz olacak, kışlaya siyaseti sokmayacağız. 

Peki bunu nasıl başaracağız?

Aklımızı kullanacağız, okul öncesi küçücük çocuklarımızın hafız yetiştirilmeleri, kindar ve dindar gençlik yetiştirmek için çaba sarf eden bilim ve laiklik düşmanı siyasi iktidara sandıkta dur diyeceğiz, bilimi ve fenni önceleyeceğiz, cumhuriyetin kuruluş değerlerini, milli birlik ve beraberliğimizi koruyacağız. Ülkesini ve milletini seven ve onların menfaatlerini ön planda tutan iktidarları iş başına getireceğiz. 

Aksi halde, bizim de bir Ukrayna namzeti olacağımız unutulmamalıdır. 

Güner Yiğitbaşı

25/02/2022

Güner YİĞİTBAŞI

Hukukçu

Bir Cevap Yazın

siegram sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et