Blogosfer yani blog dünyası, 100 milyonu aşkın ve artan kullanıcı sayısıyla devasa internet ekosistemidir. Peki, sizin bu ekosistem içindeki yeriniz ne? Blogunuza ziyaretçileri nasıl çekeceksiniz? Bu yazıda basit birkaç ipucu ile bunları nasıl başaracağınızı anlatıyor olacağım. Benimle kalmaya devam edin.
1. Blogunuzu Sık Sık Güncelleyin: Ziyaretçi ve takipçi kazanmanın ilk adımı, faydalı içerikler ekleyerek sık sık blog sitenizi güncellemektir. Eklediğiniz içerikler okuyucularınızın ilgisini çekecektir. Ve sizi tekrar ziyarete geldiklerinde yeni bir yazı ile karşılaşmaları sizinle daha fazla vakit geçirecekleri anlamına geliyor. Unutmayın bir blogger için önemli olan sadık takipçilerdir. Daha da önemli olan ise takipçilerini arttırarak devam ettirmektir. Ayrıca, blog sitenizi özgün içerik ekleyerek sık sık güncellemeniz arama motorlarının dikkatinden kaçmayacaktır. Arama motorlarının da desteğini alarak kısa bir süre içinde yıldınızın parlayacağından emin olabilirsiniz. (Örnekleri fazlası ile mevcut.)
2. Blogunuzu Arama Motorlarına Kaydedin: Blogunuzu yeni açtınız ve ilk yazınızı yayınladınız ya da yayınlamak üzeresiniz; o halde ilk iş olarak blog sitemizin varlığından arama motorlarını haberdar ediyoruz. Google’a blog sitenizi http://www.google.com.tr/intl/tr/add_url.html linkini tıklayarak ekleyebilirsiniz. Bu sayede google sizin varlığınızdan haberdar olur. Google botları sitenizi ziyaret ederek indeksleme çalışmalarına başlar Sonrasında sizin yapmanız gereken biraz önce okuduğunuz birinci maddeyi uygulamak. Şunu unutmayın; sitenizi google eklemeniz sizin google arama sonuçlarında ilk sırada çıkacağınız anlamına gelmiyor. Arama sonuçlarında iyi bir konuma yükselmeniz ancak faydalı, özgün içerikler ekleyerek blog sitenizi güncellemeniz ile mümkün.
3. Kendinize Dost Bloglar Edinin: Hoşunuza giden ve düzenli olarak takip ettiğiniz blog sitelerine kendi blogunuzdan link verin. Böylelikle link verdiğiniz blogun sahibi sizi bulacaktır. Bundan sonrası sizin sosyal kabiliyetinize kalmış. Yani dost kazanıp kazanmayacağınız sizin marifetinizle alakalı olacaktır. Aslına bakarsanız bu 3. maddede yazdıklarım Türk blog mantığına aykırı ama yabancı kullanıcılar bu yola başvuruyor. Eğer blog camiasında dostlar edinirseniz onlarda sizin sitenize link verecektir.
4. Yorumların Gücü Adına: Yorumlar; basit ama esaslı blog trafik arttırma araçlarıdır. Bloğunuza ilk yorumunuz aldığınız anki ruh halinizi tasavvur etmeye çalışıyorum. Öncelikle yazılarınıza yazılan yorumlara nezaketli bir şekilde cevap yazın. Okurlarınızın fikirlerine değer verdiğinizi gösterin. Yoruma yazdığınız cevapla yorumcunuzu ikili bir diyalogun içine çekmeye çalışın. Böylelikle yorum-cevap, cevap-yorum şeklinde daha fazla yorum almış olacaksınız. Bu durum okurlarınızla aranızdaki bağı da arttıracaktır. Yani takipçi kazanmış olacaksınız.
Yorumlar size gelmiyorsa siz onlara gidin. Nasıl? Başka blog sitelerine yorumlar bırakın. Yorum bırakırken “website” ya da “url” kısmına blogunuzun adresini yazmayı sakın ihmal etmeyin. Başka bir blog sitesine bıraktığınız yorumunuzu ilginç bulan kişiler mutlaka sizi merak edecektir. Bıraktığınız link sayesinde sizi ziyaret edeceklerdir. Şahsen ben öyle yapıyorum. Özetle, bloglara yorum yazarken basit, klasik yorumlar yazmayın. İlgi uyandırın.
5. RSS’leri, Feedleri İhmal Etmeyin:
Sitenizin dikkat çeken bir yerine rss butonu ekleyin. Zaten rss butonunun yanında muhakkak sosyal medya ikonları da olur. Ne işe yarıyor derseniz? Blog aboneliği oluşturuyor. Bu sayede yazı yayınladığınız zaman takipçileriniz e-posta yolu ile haberdar ediliyor.
6. Yazı Etiketlerini Hafife Almayın: Yazınızı yazdıktan sonra birkaç saniye daha ayırarak yazınızı özetleyen birkaç anahtar kelimeyi kullandığınız blog sisteminin etiketler kısmından oluşturun. Etiketler, birer anahtar kelime olduğu için arama sonuçlarında size avantaj sağlar. Hem de etiketler benzer içeriğe ve aynı etikete sahip yazıları bir sayfada listeler. Site içi seo açısından bu önemli bir kriterdir. Örnek: blog etiketine ait yazılar: http://www.dusuncesistem.com/tag/blog/
7. Yazılarınızı Sosyal Medyada Paylaşın: Sosyal medyanın (facebook,twitter) internet dünyasındaki yeri ve önemi tartışmasız ortada. Kişisel bazda veya global bazda bir çok ölçekteki site sosyal medyayı etkin olarak kullanıyor. Siz neden kullanmayasınız ki? Yazılarınızı facebook ve twitter paylaşın. Sosyal medyada sitenizin grup veya sayfalarını oluşturun. Örneğin;www.facebook.com/dusuncesistem benim facebook sayfam. Beğenirseniz sevinirim …
8. Başka Bir Gerçek, SEO: Seo, başlı başına bir kapsamlı bir konu. Seo sürekli kendinizi güncellemeniz ve geliştirmeniz gereken ana husus. Seo, Search engine optimization kelimelerinin kısaltılmış hali. Türkçesi “arama motoru optimizasyonu”. Çeşitli blog ve forumlardan bu konu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
9. Şıklık için Görsellerden Yararlanın: Görseller sadece görünüm açısından blogunuza şıklık katmaz aynı zamanda google görsel arama sonuçlarında sitenizin listelenmesini sağlar. Ben sadece aşk başlıklı yazıda yer alan görselin “aşk” görsel arama sonuçlarında ilk sıralarda çıkması sayesinde günlük bine yakın hit aldım. Maalesef artık…
10. Misafir Blogculuk: Adı üstünde misafir. Bazen bir yazınızla yüksek hit alan sitelere misafir olun. Yani yazınızı o blog sitesinde yayınlatın. Yazının sonunda bir yerde kendi sitenize link verin. Hem siz, hem de ev sahibiniz bu karşılıklı olarak kârlı çıkın. Benim sıklıkla yararlandığım bir yöntem, misafir blogculuk.
Bu yazıda blog yazmaya yeni başlayanlara önemli hususlarda bilgiler vermeye çalıştım. Burada sıralanan her bir madde başlı başına birer makale konusu olmasına rağmen teknik alt yapısı olmayan, blog yazmaya yeni başlayan herkesin anlayacağı dilde önemli gördüğüm hususları özetle anlatmaya çalıştım. Yardıma ihtiyaç duyduğunuz konularda yorum yazarak benimle irtibata geçebilirsiniz.
İyi bloglar.